سه کشور ایران، روسیه و ونزوئلا با توجه به تفاوت نوع و میزان محدودیتهای تحریمی، در کنار رقابت، همکاریهای استراتژیکی را برای حفظ سهم خود از بازار نفت تعریف کردهاند.
بیش از ۱۰۰ روز از شروع جنگ روسیه و اوکراین گذشته و روند روبه رشد قیمت ها ادامه دارد. به گفته کارشناسان انرژی سبقت تقاضا از عرضه موجب استفاده از ذخایر استراتژیک و تجاری در بازارهای بزرگ دنیا شده است.
اختلاف بین آنچه در بازارهای نفت گفته میشود و آنچه واقعا در معاملات فیزیکی اتفاق میافتد با وعده گروه اوپک پلاس برای افزایش تولید و متعاقب آن، افزایش قیمت از سوی عربستان سعودی نمایان شد.
قیمت نفت به دنبال تحریم نفت روسیه توسط اروپا روند صعودی خود را حفظ کرد و به بالای ۱۲۰ دلار در هر بشکه بازگشت و با توجه به سطح عرضه و تقاضا، افزایش قیمت نفت و رکوردشکنی آن در از انتظار نیست.
افزایش 100 درصدی قیمت بنزین از زمان روی کارآمدن بایدن و نارضایتی مردم آمریکا از عملکرد وی، دولت بایدن را در انتخابات میاندورهای نوامبر با چالش جدی مواجه کرده است.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده توسط اوپک، تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی ۳۶ هزار بشکه بیشتر شده است. با توجه به ثابت ماندن مصرف نفت در کشور، ایران نه تنها در این مدت، کاهش صادراتی نداشته بلکه با افزایش صادرات نیز رو به رو بوده است.
محمد سعدون، نماینده عراق در سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اعلام کرد که اوپک با افزایش تولید نفت این کشور به ۴.۵ میلیون بشکه در روز از ماه ژوئن موافقت کرده است.
کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: شاید به لحاظ استراتژیک نقطه مهمتر این باشد که نفت ونزوئلا میتواند مشکل خیلی از نقاط بحرانی انرژی دنیا را با مختصر تزریق سرمایهگذاری و اعمال مدیریت صحیح و جلوگیری از بیثباتی حل کند، به این ترتیب جایگاه ایران در بازار انرژی محکمتر و اعتبار بالاتری خواهد داشت.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) انتظار دارد تقاضای جهانی برای نفت خام در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ حدود ۴۶ درصد کاهش یابد و به ۲.۸ میلیون بشکه در روز برسد.
یک کارشناس بینالملل حوزه انرژی با بیان اینکه در زمان بهمریختگی اوضاع ونزوئلا ایران با این کشور همراه شد، افزود: کارشناسان نفت ایران بخش مهمی از پالایشگاهها و بنادر نفت ونزوئلا را راهاندازی کردند، شرکتهای خصوصی هم به این کشور رفته و ساختمانسازی کردند.
اوپک در دیدار اخیر وزیران این گروه و متحدانش، بدون این که به موضوع تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه بپردازد، افزایش اندک تولید برای ماه میلادی آینده را تصویب کرد.
سناتورهای آمریکای برای انحراف افکار عمومی میگویند که اوپکی ها برای رشد قیمت نفت تبانی کردند. حال آنکه کارشناسان انرژی بازی های سیاسی آمریکا و تحریم تولیدکنندگان نفتی را دلیل گرانی طلای سیاه می دانند.